2020 04 06

Subalansuotos mitybos principai skinasi kelią ir ant šventinio stalo – rodo apklausa

Sveika gyvensena, mityba

Subalansuotos mitybos principai skinasi kelia ir ant sventinio stalo rodo apklausa

Didžiosios metų šventės neretai neapsieina be įvairiausiais valgiais nukrauto stalo, o persivalgymas ir jo sukelti negalavimai: pilvo pūtimas, pykinimas ar net ūmios kasos ir kepenų ligos – vienos dažniausių priežasčių, dėl kurių kreipiamasi į gydytojus šventiniu laikotarpiu. Tačiau panašu, kad subalansuotos mitybos principai pamažu skinasi kelią ir į šventinį valgiaraštį. Tai parodė Medicinos diagnostikos ir gydymo centro atlikta apklausa.

Per šventes valgo saikingiau

Paklausti, kaip per pastaruosius penkerius metus, jų manymu, pasikeitė šventinio valgymo įpročiai, didžioji dalis apklausos dalyvių (64 proc.) teigia, kad per šį laikotarpį ant jų šventinio stalo atsirado daugiau šviežių daržovių ir vaisių. Panašiai tiek pat (62 proc.) apklaustųjų sako, kad dabar per šventes vaišinasi saikingiau, stengiasi nepersivalgyti, o kartu ir pagamina mažiau (51 proc.).

Beveik kas antras – 47 proc. – sako, kad šiemet Šv. Velykoms planuoja daugiau sveikesnių patiekalų, 40 proc., kaip įprastai, planuoja tradicinius Velykų valgius, tačiau jiems ieško sveikesnių ir kokybiškesnių, 28 proc. – daugiau ekologiškų produktų.

Tik kiek mažiau nei kas penktas, beveik 18 proc., teigia, kad per pastarąjį penkmetį jų valgymo įpročiai per šventes liko nepakitę.

Daugiau šviežių vaisių ir daržovių

Apklausos rezultatai atskleidė, kad greta tradicinių šventinių valgių daugėja ir šviežių produktų. Paklausti, kokius produktus ir patiekalus šiemet planuoja patiekti ir valgyti šv. Velykų rytą, net trys ketvirtadaliai apklausos dalyvių (85 proc.) minėjo šviežias daržoves ir vaisius. Beje, šviežios daržovės ir jų patiekalai pralenkė ir ilgą laiką su lietuviškomis šventėmis sietas tradicines mišraines. Jų šiemet Velykoms planuoja gaminti tik 55 proc. apklausos dalyvių.  Didžioji dalis, 79 proc., taip pat planuoja ruošti mėsos, 71 proc. – žuvų patiekalus, 72 proc. – pasilepinti desertu ir įvairiais kepiniais.

Kiaušinių – kaip įprastą rytą

Apklausoje dalyvavę respondentai taip pat neplanuoja persivalgyti Velykų simboliu tapusių kiaušinių. Absoliuti dauguma, 78 proc., teigia planuojantys jų suvalgyti 1–2, tik mažiau nei penktadalis – 3 ir daugiau.

Nepersivalgyti per šventes – sunku, bet įmanoma

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė sako, kad nepersivalgyti per šventes – nelengvas, bet įveikiamas uždavinys, juolab jei atsakingai galvojame apie savo sveikatą.

„Persivalgymas pavojingas ne tik dėl galimai priaugtų kilogramų ir pablogėjusios psichologinės savijautos, bet  ir yra žalingas mūsų virškinimo sistemai. Kai persivalgome, provokuojame gastroezofaginio refliukso simptomus, jaučiamas padidėjęs rūgštingumas, deginimo jausmas krūtinės srityje. Persivalgius ir sumaišius daugybę skirtingų maisto produktų, virškinimo procesai sulėtėja, dažnas jaučia tokius simptomus kaip pilvo pūtimas, diskomfortas pilve, atsirūgimas, šleikštulys, užkietėję viduriai ar viduriavimas. Persivalgius mūsų kraujyje reikšmingai padidėja ir gliukozės koncentracija, kuri kasos ląsteles priverčia dirbti didesniu tempu ir išskirti daugiau insulino. Jei prie visos maisto gausos dar vartojamas ir alkoholis, tai gali išprovokuoti ir kasos uždegimą (pankreatitą), kurį tenka gydyti ligoninėje. Didelis maisto kiekis sukelia mieguistumą, provokuoja galvos skausmus, blogina miego kokybę, gali paūmėti virškinamojo trakto lėtinės ligos“, – pasakoja gydytoja D. Vaitkevičiūtė.

Gydytojos dietologės patarimai, kaip per Velykas išvengti persivalgymo:

  1. Suplanuokite, ką gaminsite ir koks maisto kiekis bus reikalingas planuojamam žmonių skaičiui.
  2. Per šventinius pusryčius ir pietus nepamirškite gerti pakankamai vandens.
  3. Laikykitės įprasto dienos režimo: gerai išsimiegokite, nepamirškite pasimankštinti.
  4. Susitelkite į bendravimą su artimaisiais, kad ir šiemet naudojantis įvairiomis elektroninės platformomis, ne tik į maistą ir valgymą.
  5. Padarykite pertraukėles tarp skirtingų patiekalų valgymo.
  6. Neužkandžiaukite, nuolat neragaukite patiekalų.
  7. Jei norite paragauti visų patiekalų, esančių ant stalo, juos skanaukite iš lėto, mėgaukitės, nedidelėmis porcijomis.
  8. Venkite vartoti alkoholį.
  9. Pajutę diskomfortą, galite vartoti virškinimo fermentų.
  10.   Pavalgę pajudėkite, išeikite pasivaikščioti – žinoma, tik laikydamiesi saugaus atstumo.
 
Apklausos duomenys parengti pagal š. m. kovą Medicinos diagnostikos ir gydymo centro surengtą internetinę apklausą, kurioje dalyvavimo 149 respondentai. 
Dalintis
Nepraleiskite mūsų naujienų ir akcijų!

Gydytojų patarimai ir specialios akcijos tik prenumeratoriams.