Skubi šeimos gydytojo konsultacija nuotoliu! Atsisiųskite programėlę uhealth

2013 02 04

Kaip maitintis, kai vargina vidurių užkietėjimas

Sveika gyvensena, mityba

1 min. skaitymo

Kaip maitintis kai vargina viduriu uzkietejimas 2

Aušra Jauniškytė, gydytoja dietologė

Kai užkietėja viduriai, svarbiausia – sureguliuoti mitybą, kad maiste būtų pakankamai maistinių skaidulų ir skysčių. Skysčių turi būti pakankamai, nes skaidulos veikia tik išbrinkusios. Brinkdamos skaidulos padidina išmatų kiekį, jas suminkština, todėl lengviau tuštintis. Per dieną žmogui reikia 30 ml skysčių kilogramui kūno masės. Taigi žmogus, sveriantis 80 kg, turi išgerti 2,4 l skysčių.

Maistinių skaidulų kiekį maiste reikėtų didinti pamažu. Maistinės skaidulos yra augalinio maisto (vaisių, daržovių, ankštinių, grūdų) dalis, kurios žmogaus virškinimo sistema nevirškina ir neįsisavina. Mažai pakitusios skaidulos pereina skrandį, plonąją žarną, o storojoje žarnoje jas fermentuoja ten gyvenančios bakterijos. 

Skaidulos skirstomos į dvi grupes – tirpias ir netirpias

Tirpios skaidulos, tirpdamos vandenyje, suformuoja į gelį panašią masę. Jos mažina cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje. Tirpios skaidulos taip pat yra žarnyne gyvenančių bakterijų maistas. Šių skaidulų yra avižose, žirneliuose, pupelėse, vaisiuose, pomidoruose, troškintose daržovėse.

Netirpios skaidulos brinkdamos didina išmatų tūrį, skatina žarnyno judesius ir taip apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Šių skaidulų yra daugumoje daržovių, riešutuose, grūdų luobelėse, sėlenose.

Būtina gauti abiejų rūšių skaidulų.

Nors ankštiniai (pupelės, žirneliai, lęšiai) turi daug skaidulų, nuo jų pučia pilvą. Todėl valgydami juos stebėkite, kaip jaučiatės – jei netoleruojate, pučia pilvą, geriau jų atsisakyti ir pasirinkti kitus produktus, turinčius skaidulų.

Produktų, turinčių maitinių skaidulų, reikėtų valgyti tiek kartų, kiek kartų per dieną valgote, t. y. kiekvieno valgymo metu. Nevalgykite viso rekomenduojamo skaidulų kiekio per dieną iš karto.

Kai kurie produktai lėtina žarnyno judesius, todėl jų stenkitės valgyti mažiau. Tai – baltieji ryžiai, kukurūzai, kakava, šokoladas, mėlynės, granatai, arbata, kava. Taip pat reikėtų riboti lengvai įsisavinamus angliavandenius.

Burokėliai, morkų sultys, išbrinkintos džiovintos slyvos – geriausiai žinomi žarnyno judesius skatinantys produktai. Jų galite valgyti kasdien.

Maistinių skaidulų kiekis produktuose:

Maisto produktas Skaidulos, g

Obuolys

Bananas

Mėlynės, 0,5 stiklinės

Duona, 1 riekelė

Brokoliai, 1 stiklinė, virti

Kopūstas, 0,5 stiklinės

Morkos, 0,5 stiklinės

Vynuogės, 20 vnt.

Apelsinas, 1 vnt.

Pupelės, 0,5 stiklinės

Žirneliai ,0,5 stiklinės

Avižos, ¾ stiklinės

Džiovintos figos, 3 vnt.

Migdolai, 1 šaukštas

4,0

3,0

4,4

2,0

7,0

1,5

3,4

1,0

2,4

9,8

7,7

9,1

10,5

0,6
Dalintis
Nepraleiskite mūsų naujienų ir akcijų!

Gydytojų patarimai ir specialios akcijos tik prenumeratoriams.